dinsdag 24 maart 2009

Delicious: heerlijke dikmaker?

De naam doet mij watertanden. Delicious klinkt heel aanlokkelijk, een lekker snoepje? Ik had al wel enkele keren een deliciouspagina gezien via links, o.a. van het VCOB (zaliger) en telkens vroeg ik mij af wat de meerwaarde was. Waarom niet eenvoudig wat links plaatsen op de eigen website? Waarom alle links nog eens verzamelen op een aparte plek? Nu ik zelf een account gemaakt heb (zie hier ) en een beetje geoefend heb zie ik toch dat de bedoeling ruimer is. Na aanmelding heb ik dadelijk al mijn favorieten geïmporteerd. Ik moet er wel bij vertellen dat ik dit thuis gedaan heb. Vervolgens zat ik opgezadeld met ca. 850 links, waarbij een hele hoop oude rommel die ik eigenlijk al lang had moeten weggooien. Gelukkig heb ik bij het importeren ervoor gekozen om de links niet meteen openbaar te maken. Op mijn deliciouspagina heb ik enkel de favorieten die ik ook vandaag nog gebruik publiek beschikbaar gesteld. Bij een heel aantal hiervan waren al tags aanwezig, die andere gebruikers er in het verleden aangehangen hebben. Dat maakt het natuurlijk een stuk eenvoudiger. Een deel van de links heb ik zelf van tags voorzien, nog niet allemaal! Wat kan ik hiermee nu doen? Wat is de meerwaarde t.o.v. het gewone gebruik van favorieten via mijn PC? Het opvallendste voordeel is dat delicious overal bereikbaar is en dat ik bij aanschaf van een nieuwe PC geen favorieten meer moet importeren. Maar waar het ook hier weer om draait is het sociale element, de rode draad van deze cursus web 2.0? Via mijn gebruikte tags kan ik interessante links ontdekken van andere gebruikers en deze gebruikers toevoegen aan mijn netwerk, dus ook hier kan ik nieuwe vriendjes vinden. Delicious kan ook gebruikt worden als zoekmachine, specifieke info wordt sneller gevonden dan via een zoekmachine, er zit minder ballast tussen. Of toch? Ik heb nog niet gecheckt of hier veel commerciële organisaties aanwezig zijn met hun links. Kan ik er ook iets mee voor onze bibliotheek? Dat lijkt mij wat moeilijker. Er kan voor intern gebruik een pagina gemaakt worden met alle interessante links die door onze medewerkers gebruikt worden tijdens hun werkzaamheden of die bruikbaar zijn om bibgebruikers met bepaalde vragen verder te helpen. Verder kan op de website van de bib (of via de blog) een feed geplaatst worden, eventueel in de vorm van een woordenwolk. Praktisch en tegelijk dynamischer dan een gewone klassieke opsomming van links.

1 opmerking:

  1. Je hebt de (sociale) mogelijkheden goed doorzien, Karla. Denk zeker ook aan RSS, je kan je bij Delicious abonneren op de bookmarks van bepaalde users, op bepaalde tags, etc.

    BeantwoordenVerwijderen